Mer än vart sjätte barn i Botkyrka lever i fattigdom enligt Rädda Barnen. Arkivfoto: Jurek Holzer /Scanpix.
Botkyrka

Färre barn lever i fattigdom

"Fattigdom inget man pratar om."
1:29 min

Botkyrka har länets näst högsta barnfattigdom. Det visar en undersökning som Rädda Barnen har gjort. Ändå har barnfattigdomen minskat i kommunen under 2000-talet.

Barnfattigdomen i kommunen har minskat från 29,6 procent år 2000 till 17,7 procent år 2008.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Jens Sjöström tror att minskningen beror på tre olika saker.

– Vuxna får möjlighet till jobb och validering är en, en annan har varit ett ganska aktivit arbete när det gälletr skuldrådgivning till familjer. Ett tredje område är att vi har en bostadsgaranti, säger Jens Sjöström.

Men trots minskningen av barnfattigdomen i Botkyrka har Botkyrka en hög fattigdom jämfört med andra kommuner i Stockholms län. Var sjätte barn i Botkyrka lever under fattigdom enligt Rädda Barnens undersökning.

Ewa Hollén är barnombudsman i Botkyrka och berättar hur man arbetat i skolan för att minska samhällsklyftor mellan elever.

– Alla som går i skolan ska ha samma förutsättningar. Man ska inte ta ut några extra pengar för att göra skolresor eller så.  Är det så att barnen ska göra något tillsammans får de jobba ihop pengarna för att det ska bli mer rättvist, säger Ewa Hollén.

Men det är ovanligt att barn eller vuxna pratar om fattigdomen.

– Det har varit fult att vara fattig sen långt tillbaka i tiden. Det är inget man pratar om. Det är utifrån det man inte vågar säga att man inte har pengar utan man hittar på andra orsaker. Man stannar hemma eller gör inte saker tillsammans med sina kompisar om man inte har de möjligheterna. Men man säger aldrig att man är fattig, säger Ewa Hollén.

Botkyrka är en av landets nio kommuner som har en barnombudsman.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".