Statsministern träffade bland andra eleverna Jakob Sahlin, Albin Blomkvist, Magda Rasmusson och Hamza Harrami. Foto: Jonas Ekströmer /Scanpix.
Stockholm

Reinfeldt besökte gymnasium i Kärrtorp

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas att en ökad efterfrågan på arbetskraft och en generationsväxling på arbetsmarknaden ska ge många unga jobb de kommande åren. Det hoppfulla budskapet gav han till gymnasieelever på Kärrtorps gymnasium i södra Stockholm på tisdagen.

Reinfeldt hänvisade till prognoschefer på Ams, som talar om ett så kraftigt generationsskifte att arbetskraftsbrist förutses på bara några få år, framförallt inom vissa branscher.

Han menade också att regeringens halverade arbetsgivaravgifter för unga och jobbsökarstöd gör det lättare för ungdomar att få jobb.

Reinfeldt försäkrade eleverna att han inte vill försämra anställningstryggheten eller lönerna för dem i syfte att de lättare ska få jobb.

Arbetslösheten för unga upp till 25 år var i höstas 24 procent, enligt Eurostat, vilket är över EU:s snitt på lite drygt 20 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".