Nina Åberg fastnade under lastbilen på ett övergångsstället. Foto: Henrik Montgomery /Scanpix.
Stockholm

Cyklist förlorade ett ben — kräver trafikljus

Nina Åberg förlorade sitt ena ben
1:22 min

Korsningen Fleminggatan/Sankt Eriksgatan på Kungsholmen är enligt trafikpolisen en av Stockholms mest olycksdrabbade korsningar. I september blev cyklisten Nina Åberg påkörd av en lastbil. Nu kämpar hon för bättre säkerhet för cyklister och gående i stadens gatukorsningar.

– Idag mår jag bra. Jag har precis fått min protes i förra veckan, så jag får pröva att gå med den.

– Jag är väldigt tävlingsinriktad, och jag har gått från att gå 30 meter på kryckor till 1 000 meter på tre veckor.

Du  försöker vända all den här styrkan till att hjälpa andra så att det här inte ska ske igen. Du har kommit med ett förslag om hur man kan förbättra säkerheten här.

– Jag har kommit med förslaget att man sätter upp separata trafikljus för dem som svänger in på Fleminggatan. Det är redan uppmålat med pilar på filerna på S:t Eriksgatan, men att man inte får svänga höger samtidigt som trafiken på S:t Eriksgatan fortsätter rakt fram.

Nina Åbergs förslag har nått det moderata trafikborgarrådet i Stockholm, Ulla Hamilton, som inte kan medverka i Radio Stockholm idag, men i en skriftlig kommentar säger hon att trafikkontoret arbetar intensivt med att öka säkerheten för oskyddade trafikanter, som gångtrafikanter och cyklister, och kommer att presentera ett handlingsprogram under våren.

Olycksdrabbade Nina Åberg hoppas naturligtvis på konkreta resultat:

– Jag hoppas att det sker något. Om det är så att det är Stockholms farligaste korsning, så säger det sig självt att något måste göras.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".