Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler söker skadestånd från kommunen

Publicerat onsdag 2 februari 2011 kl 05.18
Allt fler söker skadestånd från kommunen
(1:47 min)
Plogbilar som skadar parkerade bilar är en vanlig anledning till att söka skadestånd

Allt fler söker skadestånd från kommunen efter att dom t ex halkat på hala vägar eller fått sin bil skadad av plogbilen i Stockholm. Antalet skadeståndsanspråk till Stockholms stad från allmänheten har på bara ett år nästan fördubblats.

Alvar Hjort bröt benet när han förra året halkade på en isfläck vid Stockholms slott, på mark som tillhör Stockholms stad.

- Vad jag kunde se så var det väldigt dåligt halkbekämpat där. Jag bröt benet och hamnade på Karolinska i Solna och fick då insatt ett rör i benet där berättar Alvar Hjort

De senaste två åren har ersättningsanspråken till Stockholms stad ökat från en olycksdrabbad allmänhet. 2009 hanterade Trafikkontoret närmare 350 ärenden om skadestånd, året efter var ärendena nästan 620 stycken. Fall där bilar och fastigheter tagit skada har ökat mest, mycket på grund av plogbilarna, säger Ulla Alm, utredare på Trafikkontoret:

- Ganska mycket skador på parkerade bilar, backspeglar och även skrapade sidor, säger Ulla Alm.

Är det plogbilen?

- Ja, precis säger Ulla Alm.

Men det är få som får ersättning, bara cirka 20 procent av de som söker, säger Ulla Alm. För att få ersättning måste kommunen ha försummat sitt vägunderhållsansvar, vilket handläggarna sällan anser att man gjort. Och i de fall där skadestånd betalas ut är det oftast ganska små summor det handlar om. Dagssumman för sveda och värk ligger runt hundra kronor.

- Folk tror många gånger att det är betydligt högre belopp än det rör sig om. säger Ulla Alm.

Men då känns det ju ganska meningslöst att komma till er och be om skadestånd?

- Ja men det kan ju vara så att man har inkomstförlust, det får man ju ersättning för och resor. Har man fått bestående men då kan det verkligen vara betydligt högre belopp, säger Ulla Alm.

Alvar Hjort då, skåningen som bröt benet utanför slottet, vad hände med hans ärende? Ja, någon ersättning blev det inte, något som han inte var särskilt glad över.

- De beklagar det inträffade och säger att det föreligger inte något vållande. Ja, det tycker jag är väldigt dåligt, säger Alvar Hjort.

baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".