Priserna väntas fortsätta öka, men i långsammare takt. Foto: Scanpix.
Länet

Bopriser steg mer än mäklarna väntat

Prognosen slog fel
1:22 min

Priserna på bostadsrätter och småhus steg mer än väntat i länet under fjärde kvartalet i fjol, enligt SBAB:s Mäklarbarometer.

Drygt 200 fastighetsmäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö frågas regelbundet om prisutvecklingen på bostadsrätter och småhus – och i den förra enkäten bedömde dom att priserna skulle ligga i stort sett stilla under det fjärde kvartalet. Men, nu blev det inte så utan priserna ökade. Och speciellt i Stockholms län underskattade mäklarna prisutvecklingen.

En förklaring är att utbudet av bostadsrätter minskat kraftigt samtidigt som efterfrågan har fortsatt att öka.

Priserna på småhus blev också högre än vad mäklarna väntat sig under det fjärde kvartalet i fjol - och även här visar det sig att det finns fler som vill köpa än vad det finns säljare.

Den första oktober införde Finansinspektionen ett bolånetak: Det betyder att nya lån med bostaden som pant inte bör överstiga mer än 85 procent av bostadens marknadsvärde.

Men bolånetaket har enligt dom flesta mäklarna INTE haft någon nämnvärd effekt på priserna i Stockholm. Bara en av tio mäklare i Stockholm tycker att taket har haft nån dämpande effekt.

Nu när mäklarna tittar framåt och gör prognoser för det första kvartalet i år – så tror de inte att att priserna kommer att öka lika kraftigt som under det sista kvartalet i fjol, och det gäller både villor och bostadsrätter.

Cissy Avrin
cissy.avrin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".