1 av 2
Anhöriga ska kunna se ceremonin via sina datorer. Foto: Scanpix.
2 av 2
Begravningsentreprenören Johan Kull.
Stockholm

Begravning via internet snart verklighet

Skogskyrkogården i Stockholm ser ut att bli först ut i Sverige med begravningar på nätet. Planen är att införa det här till allhelgonahelgen. I april ska beslutet tas i kyrkogårdsnämnden.

Planerna är långt framskridna och ett teknikföretag har fått i uppdrag att presentera praktiska lösningar.

– Går allt som det ska får vi det här uppdraget och siktar på allhelgonahelgen som är en av de största och medialt mest intressanta helgerna för oss, säger Mats Larsson.

– De frågor som är lite knepiga är vem som förfogar över sändningen? Vem ska tillhandahålla tjänsten, vi eller begravningsbyrån?

Tanken är att Skogskyrkogården där det finns fem begravningskapell och där drygt 2 200 ceremonier genomförs varje år ska bli först ut.

För många kan det här låta som en osannolik lösning, men i USA har intresset ökat enormt för att webbsända begravningar. Funeralone, är ett av många företag som levererar programvaran till begravningsbyrån.

På två år har man sett hur antalet kunder ökat från 126 till 1 053.

– Det är ett alternativ för dem som inte kan närvara, kanske på grund av avstånd eller sjukdom. Vi har soldater stationerade i andra länder som av naturliga skäl inte kan vara på plats vid en begravning i USA, säger Skip Willoughby, vice vd.

Esbjörn Hagberg, biskop för Karlstads stift, ser inga teologiska hinder.

– Sedan är det aldrig detsamma att vara betraktare som att vara närvarande, se kistan med egna ögon och få dela sorgen. Jag kan se psykologiska skäl till att vara på plats.

Johan Krull är kundrådgivare vid Fonus i Stockholm. Han tycker att det finns flera skäl till att det kan mottas positivt.

– Jag tror det är en jättebra möjlighet för familjer där en del av släkten bor utomlands och inte kan närvara eller om det finns sjuka släktingar som har svårt att ta sig till begravningen, säger han.

– Det skulle kunna vara ett bra komplement men kan inte ersätta en fysisk begravning.

Och under tiden som man väntar på klartecken fortsätter marknaden i USA att utvecklas ännu mer för företag som Funeralone.

– Det kommer inte att bli så att alla begravningar visas på internet. Däremot tror jag i framtiden att om en begravningsbyrå ska överleva måste de kunna erbjuda den här tjänsten, säger Skip Willoughby.

TT

Begravningar på nätet

  • Tekniken för att sända begravningar på nätet har funnits i mer än tio år i USA men väckt lite intresse fram tills nyligen.
  • Ett flertal olika företag har utvecklat programvaran för att begravningarna ska kunna sändas på webben.
  • Kostnaderna varierar. Vissa begravningsbyråer erbjuder möjligheten kostnadsfritt. Andra tar mellan 100 och 300 dollar.
  • De sörjande erbjuds att begravningarna ska lösenordskyddas. Merparten väljer dock att inte göra så.
  • Sändningarna kan också visas med viss fördröjning om något oförutsett skulle ske.
  • I Sverige finns sedan tidigare bland annat minnesalbum på nätet där anhöriga kan skapa en gästbok för kondoleanser.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista