Skolan har varit i blåsväder tidigare. Foto: Pontus Lundahl /Scanpix.
Stockholm

Friskola i Sätra får åter kritik

För många obehöriga lärare
2:13 min

Internationella Skolan för Fred och Rättvisa i Sätra i södra Stockholm får nu ytterligare kritik från Skolinspektionen. Skolan har redan fått sitt tillstånd indraget men den rättsliga processen pågår fortfarande och under tiden fortsätter undervisningen.

– Skolan har uppgett att de har 19 lärare, och av dem är över hälften som vi kan vi se obehöriga, säger Ann-Sofi Pihlgren, enhetschef för anmälningsärenden på Skolinspektionen.

-- Samtidigt används de behöriga lärare som finns kanske inte alltid i de ämnen som de har utbildning för, utan man kan undervisa i andra ämnen, vilket totalt sett innebär att många elever får utbildning av lärare som inte har utbildning för den undervisning de ska bedriva, helt enkelt, säger Ann-Sofi Pihlgren.

Som Radio Stockholm tidigare rapporterat har Skolinspektionen funnit brister i Internationella skolan för fred och rättvisa i Sätra.

Kritiken har handlat om att eleverna inte fått tillräckligt med undervisning i alla ämnen, att elever som behöver särskilt stöd har inte har fått det och det finns brister i betygsättningen.

Bristerna ledde till att Skolinspektionen drog in tillståndet i augusti förra året. Men elever går kvar på skolan i väntan på domstolsbeslut. Den här gången gäller alltså anmälan obehöriga lärare.

Sen slutet av november förra året är Christer Molin rektor på Internationella skolan i Sätra.

– Jag tror inte att andelen är så hög idag, eftersom vi har färre anställda lärare än när den här bedömningen gjordes. Det är inte 19 lärare som det står i Skolinspektionens beslut, utan 14 lärare.

Du har alltså 14 lärare på skolan idag. Hur många av dem är behöriga?

– Jag har inte suttit och räknat exakt så och gått igenom papperen på deras behörighetsgrad, men vi har satt igång en kompetensutvecklingsplan för att göra det möjligt för alla att komma i fas med de regler som ska gälla.

Sedan Christer Molin blev rektor har han anställt en lärare. Denna lärare är enligt honom behörig.

– En lärare kan ju vara oerhört kompetent på sitt ämnesområde, utan att ha en full svensk licens så att säga, svensk lärarutbildning. Konsekvenserna ser väldigt olika ut. Det behöver inte vara sämre kvalitet på undervisningen. Men formellt sett är det ju inte i fas med de regler som gäller, säger Christer Mohlin.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".