Stefan tycker att socialtjänsten gjorde fel som berättade att paret var två män. Arkivfoto: Scanpix.
Sollentuna

Gaypar anmäler socialtjänsten för diskriminering

"Väldigt omänskligt"
1:16 min

Ett homosexuellt par fick inte bli familjehem till en liten pojke. De biologiska föräldrarna backade ur när socialtjänsten i Sollentuna informerade föräldrarna om parets sexuella läggning. Paret känner sig kränkt och anmäler socialtjänsten till Diskrimineringsombudsmannen.

Stefan och hans partner blev noggrannt utredda av socialtjänsten och blev godkända som familjehem. Paret blev tillsagda att ansöka om föräldraledighet och började förbereda sig för att kunna ta emot pojken, som hade bott i jourhem ända sedan födseln.

– Vi sitter där med våra barnkläder, barnvagn och barnböcker men inser att vi inte blir aktuella i det här fallet.

Den unga mamman ville först inte veta vart barnet skulle bo och godkände först placeringen. Trots det kontaktades mamman av socialtjänsten som berättade att Stefan och hans partner var homosexuella.

Därefter ändrade sig föräldrarna och sa nej.

– Vissa handläggare eller vissa chefer framförallt har agerat på ett väldigt omänskligt sätt skulle jag vilja säga, säger Stefan. Det ska inte behöva drabba någon annan.

Socialtjänsten i Sollentuna vill idag inte uttala sig i det enskilda ärendet men Stefan och hans partner känner sig djupt kränkta och diskriminerade.

– Socialtjänsten är ju de som handlägger ärendet och ska se till att allt sker korrekt, så jag tycker att det är de som bär det yttersta ansvaret, säger Stefan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".