Kritiserat kösystem på Arlanda blir kvar

Konkurrens satt ur spel hävdar taxibolag
1:51 min

Det nya och kritiserade kösystemet på Arlandas terminal 5 blir kvar. Det slår marknadsdomstolen fast idag. Transfer Taxi tvingas nu att betala 900 00 kronor i rättegångskostnader och kan inte heller överklaga domen.

– I praktiken är det beklagligt, tycker jag, att rättstillämpningen har satt konkurrensen ur spel och även omöjliggjort den, säger Michael Chalkiadakis, informationsansvarig på Transfer Taxi.

– Med andra ord: de stora tillåts bli större och de mindre blir utan tvekan mindre.

Arlanda är den viktigaste platsen för taxiresor i hela Sverige och det är där som flest körningar utförs. När det nya kösystemet infördes väckte det mycket ilska bland de mindre bolagen eftersom man ansåg att det missgynnade mindre bolag som tvingades samsas i en och samma fil samtidigt som det största bolaget Taxi Stockholm fick två egna filer.

Transfer Taxi menar att man förlorat marknadsfördelar genom det nya kössystemet:

– På grund av det här systemet har vi förlorat väldigt många åkare som väljer ett annat alternativ där väntetiden på Arlanda är mindre, coh Transfer Taxi har inte samma möjligheter som de stora bolagen att exponera sitt varumärke, säger Michael Chalkiadakis. 

Men Marknadsdomstolen gör en annan bedömning och anser att det inte går att bevisa att det nya kösystemet är det enda skälet till tappet.

Allt sammantaget anser Marknadsdomstolen att Svedavia som driver Arlanda inte missbrukat sin dominerade ställning såsom Transfer Taxi påstår.

– Vi vill absolut inte missbruka någon form av ställning, och det tycker vi inte att vi har gjort heller, säger Anders Bredfell, presschef på Arlanda flygplats.

– Tanken har hela tiden varit att underlätta för resenärerna, vi vill göra det enkelt och smidigt för taxiresenärerna att hitta sitt taxibolag att åka med. Och det är något vi ser i de undersökningar vi gör med resenärer idag, att vi har fått en betydligt mycket högre kundnöjdhet idag.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".