Skolskjutsarna i skärgården borde upphandlas gemensamt tycker ett nybildat nätverk. Foto Scanpix

Dyra skolresor i skärgården

Dyr skolskjuts i skärgården
1:43 min

Barnfamiljer i Stockholms skärgård kan själva få betala för barnens resor till skola, beroende på i vilken kommun de bor. Nu har ett nätverk bildats för att få kommunerna att införa samma regler. Familjen Hjelm-Söderberg lägger hundratusen kronor varje år för att skjutsa barnen till skolan.

Skolskjutsarna i Stockholms skärgård borde upphandlas gemensamt - det tycker ett nybildat nätverk i skärgården. Familjen Hjelm-Söderberg lägger hundratusen kronor ur egen ficka varje år för att skjutsa barnen till skolan - orsaken är att dom bor i Värmdö men närmsta skola ligger i grannkommunen Haninge.

Familjen Hjelm-Söderberg bor och arbetar ute i skärgården. Hon driver vandrarhem och konferensanläggning - han är uppvuxen på jungfruskär och jobbar för skärgårdsstiftelsen.

Den lösning som värmdö kommun hade för barnen innebar en lång resväg med flera byten. Nu går barnen i skola på Dalarö i Haninge kommun - föräldrarna skjutsar och det blir dyrt:

Nu har alltså ett gemensamt nätverk bildats - dels vill man att föräldrar som väljer att själva skjutsa barnen till skolan ska ha samma ersättning oavsett i vilken kommun man bor - dels vill man att skolskjutsar ska upphandlas gemensamt av kommunerna och att kommunerna har en gemensam syn på hur man gör med barn som går i skola i en annan kommun än den egna säger Camilla Strandman, kontaktperson för nätverket:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".