Stockholm

Galleria får övervakas

Vällingby centrum i västra Stockholm får tillstånd av Länsstyrelsen att ha 58 övervakningskameror men får inte övervaka entréer och områden vid nödutgångar, dygnet runt.

Tillståndet handlar om sammanlagt 58 kameror. Länsstyrelsen har sagt ja till delar av Svenska Bostäders ansökan. Svenska bostäder vill med bildinspelningarna kunna förebygga brott, men också upptäcka hinder och brandfarligt gods.

Bolaget vill även övervaka entréer och områden vid nödutgångar, dygnet runt. Men det säger Länsstyrelsen nej till, under de tider där gallerian är öppen för allmänheten.

Länsstyrelsen anser att det skulle inkräkta alltför mycket på människors integritet. I beslutet skriver länsstyrelsen att ett stort antal människor passerar där, och att mängden personer som skulle bli övervakade varje dag vid Vällingby centrum är betydande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".