Österåker

Notor för avtackningsfest granskas

Avtackningsfest blev 100 000 dyrare än budgeterat
1:19 min

Skattebetalarna i Österåker fick stå för notan när det förra kommunalrådet Ingela Gardner Sundström skulle avtackas. Kommunledningen avsatte 145 000 kronor med middag och mingel för cirka 180 personer på Berga Teater. Nu visar det sig att budgeten för festen överskreds med över 100 000 kronor.

– Det är viktigt att Österåker har möjlighet att bjuda in och skapa förutsättningar för tjänsteman och politiker att träffa andra från regionen. Också positiv ur ett marknadsföringsperspektiv, säger Michaela Fletcher Sjöman, som är Ingela Gardner Sundströms efterträdare och som också var värd för festen.

Men det socialdemokratiska oppositionsrådet Ann-Christin Furustrand håller inte med.

– Jag tycker att man ska avtacka politiker som Ingela Gardner Sundström. Men att man ska göra det i en rimlig proportion. Och jag tycker att det har varit lite väl överkant.

Vad tycker du vore en rimlig kostnad?

– Jag tycker det är svårt att säga. Men det är viktigt att det fastställs regler för det finns inga sådana.

Trots att budgeten för festen var 145 000 kronor blev den slutgiltiga notan drygt 250 000 kronor. Bara dekorationerna på festen ska ha kostat 138 000. Festens värd Michaela Fletcher Sjöman igen:

– Det fanns en budget på 145 000 kronor. Och om den har överskridits så måste vi undersöka saken vidare.

Och vem är ansvarig för att festen kostat 100 000 kronor mer än vad som hade bestämts?

– Jag ber att få återkomma när vi tittat över hur fakturorna ser ut och vad det är som har fakturerats.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".