Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig arbetsmiljö efter asbestsanering

Publicerat fredag 4 februari 2011 kl 18.00
Dålig arbetsmiljö på akuten på Huddinge sjukhus efter asbestsanering
(1:38 min)

Det råder just nu stora arbetsmiljöproblem på akuten på Huddinge sjukhus. Orsaken är pågående arbeten med asbestsanering. Och idag genomförde Arbetsmiljöverket en inspektionen på akutkliniken.

– Det är ju den höga arbetsbelastningen, den höga ljudnivån, och oordningen på något vis som det ändå blir när det är en ombyggnation på det viset, säger Gunni Ekdahl, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Det råder stora arbetsmiljöproblem på akuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, orsaken är pågående asbetssanering. En sanering som är fullständigt nödvändig men som i sig skapar problem, eftersom den måste utföras samtidigt som patienter vårdas på akuten.¨

Problemen har inte minskat, tvärtom har det blivit allt värre, säger Liv Andersson, Vårdförbundet.

– Från början var det ett planerat kaos. Man ville göra en ombyggnation men sedan fann man asbest och den saneringen kom till. Det är en extrem arbetsmiljö för alla, säger Liv Andersson, facklig representant för Vårdförbundet.

Det här blev värre än väntat?

– Det tror jag nog man kan säga.

Det som nu hänt är ganska anmärkningsvärt. Dom ansvariga cheferna på akuten vill inte längre ta ansvar för arbetsmiljön på akuten.

Lotta Lind är en av tre chefer på akuten som avsagt sig arbetsmiljöansvaret.

– Den planerade asbetssaneringen som kom väldigt överraskande fick oanade konsekvenser när man var tvungen att utöka restaureringsarbetet och vi kan iten stå bakom det just nu.

Hur påverkas patienterna? Är inte saneringsarbetet ett bekymmer ur patientsäkerhetssynpunkt?

– Jo det måste jag hålla med om, säger Lotta Lind, en av cheferna på akuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".