Förändringen av brevutdelningen i stockholmsområdet ger mer arbete för postpersonalen, försämrad arbetsmiljö och att postutdelningen ibland blir ordentligt försenad enligt fackförbundet SEKO. Foto: Leif R Jansson/ SCANPIX

Nytt brevutdelningssystem får kritik

Nytt brevutdelningssystem sliter på personalen
1:33 min

Mer arbete, försämrad arbetsmiljö och försenad post. Det är resultatet av postens stora förändring av brevutdelningen i Stockholm enligt brevbärarna fackförbund, SEKO. Annika Arvidsson som är regionalt ombud för SEKO-facket säger att brev kan ta flera dagar att komma fram.

– Ja det förekommer, i bästa fall kommer det väl ut nästa dag, på vissa hål har man försökt lösa det genom att ta in bemanningsföretag, säger Annika Arvidsson.

Det här bekräftas av Radio Stockholms egen begränsade och högst ovetenskapliga undersökning. Vi skickade totalt 22 brev lokalt i Stockholm med omnejd. Breven skickades från slumpvis valda brevlådor vid olika tidpunkter, men alltid i god tid före tömning. Av de 22 breven kom bara 19 fram i tid. Alltså nästan 14 procent eller 1 brev av 7 var försenat.

Det bekräftar vad SEKO-facket inom Posten nu vittnar om, att Postens omorganisation fungerar långt ifrån som det var tänkt.

Tanken är att posten ska vara färdigsorterad när den kommer till utdelningskontoren. Då behövs inte lika många postsorterare och brevbärare .

Men tekniken håller inte måttet säger Annika Arvidsson. När tekniken trasslar, blir bördan tung för de allt färre anställda som är kvar. Dubbelarbete, övertidsarbete, bemanningsföretag som får rycka in och det som alltså märks mest utåt, också i Radio Stockholms undersökning, är att brev ofta inte tar en dag, utan två och ibland längre än så ut till folks brevlådor.

Många postanställda är allt mer pressade, och mår allt sämre säger det fackliga ombudet Annika Arvidsson.

– Man hinner inte med helt enkelt, det är för dålig bemanning, med mycket övertid och svårt till återhämtning så blir man ju sjuk, man orkar inte helt enkelt, säger Annika Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".