Parkerade bilar längs trottoarerna försvårar framkomligheten och snöröjningen. Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX
Stockholm

Höjd boendeparkering i Stockholm

Ställ bilen i garage eller gör dig av med bilen
1:22 min

Många stockholmare väljer att parkera på gatan framför att ställa bilen i p-garage. Men det här försämrar framkomligheten för kollektivtrafiken och ger problem med snöröjning.

För att få bilisterna att välja parkeringsgarage där det finns plats så kan moderata trafikborgarrådet Ulla Hamilton tänka sig att höja avgiften för boendeparkering.

– Jag tror att man måste höja boendeparkeringsavgiften av det enkla skälet att vad är det som säger att det är korrekt att subventionera en allt mindre andel av stockholmarna som får plats på gatorna med en boendeparkeringsavgift, i förhållande till de som får stå i garagen, säger Ulla Hamilton.

Många stockholmare vill ha bilen parkerad nära bostaden och väljer därför bort parkeringsgaragen, som det ofta finns plats i, inte minst nattetid. Det här skapar problem både för framkomlighet på gatorna, för kollektivtrafiken och snöröjningen. Stockholm växer, och med en höjd parkeringsavgift och nya garage hoppas trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) kunna möta framtidens krav. Men det kommer bli tufft.

– Vi har vuxit med 100 000 människor sedan 1998, som det var senast vi tittade över parkeringsmålsättningen när det gäller parkeringsgaragen. Och det kommer att bli så, att det behövs mer parkeringsplatser. För det är fullt på gatorna och då måste fler människor bestämma sig: antingen ska man ha kvar bilen och då kanske säkra en plats i en parkeringsplats i ett parkeringsgarage eller så får man göra sig av med bilen om man inte vill åka och leta. För det kommer att bli mycket tuffare, säger Ulla Hamilton.

Reporter Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".