Fyrskydd

Allt fler fyrar slocknar. Teknikens framsteg gör dem överflödiga. Men de har en central plats i vår kulturhistoria. Riksantikvarieämbetet vill att fler säkras åt eftervärlden och föreslår att nära dubbelt så många som i dag blir byggnadsminnen.
- Fyrarna är ett kulturarv med anor i antiken som inte får gå förlorat, säger Robert Bennett, avdelningsdirektör på Riksantikvarieämbetets kulturmiljöavdelning, till TT. Intresset för fyrar är på uppsving, trots att de spelar en allt mindre roll för sjöfarten, enligt Robert Bennett. - Fyrarna har en särskild tjusning. De är mytomspunna och står för spänning och otillgänglighet. Men samtidigt är de en symbol för trygghet, säger han. Tillsammans med Sjöfartsverket och Statens fastighetsverk arbetar Riksantikvarieämbetet med att ta fram en så kallad bevarandeplan för fyrar i landet. De äldsta fyrarna från 1600-talet byggnadsminnesförklarades redan på 1930-talet. I dag är ett 40-tal fyrar byggnadsminnen. De får inte rivas, flyttas eller byggas om hur som helst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".