Problem med leverans i tid.
Stockholms län

Posten lovar bättring i brevutdelningen

” Vi rättar vi upp det så fort vi bara kan”
1:40 min

Postens ledning lovar bättring, att breven ska komma fram i tid. I helgen berättade Stockholmsnytt att Brevbärarnas fackförbund, SEKO dömer ut det förändringsarbete som Posten gjort. Flera lyssnare har också hört av sig med liknande kritik mot hur postutdelningen fungarar idag.

– Det klart att vi ska dela ut posten nästa dag i fall vi har sagt det. Sedan har vi haft problem här och var grundat dels på vissa förändringar vi har gjort, dels på väder och vind. Och vi gör allt vi kan för att justera det på vägen, säger Peter Brännström, produktionschef för Posten.

Förändringen hos Posten går ut på att breven ska vara färdigsorterad när de kommer till utdelningskontoren. Då behövs inte lika många postsorterare och brevbärare.

Men tekniken håller inte måttet. Det sa Annika Arvidsson, som är regionalt ombud för SEKO-facket i centrala och norra Stockholm, till Radio Stockholm i helgen.

Och när tekniken trasslar kommer en del post inte fram i tid eftersom bördan blir tung för de allt färre anställda som är kvar.

– Man hinner inte med helt enkelt. Det är för dålig bemanning. Med mycket övertid och svårt till återhämtning så blir man ju sjuk. Man orkar inte helt enkelt, säger Annika Arvidsson.

Men att det är förändringen i sorteringen som är det stora problemet för brevbärarna - det vill Peter Brännström, produktionschef för Posten, inte kännas vid.

– Det låter som en konstruktion från lokalt håll. Jag tror nog att vi centralt har varit överrens om att vi kan inte skylla på några maskinsorteringar. Men däremot har vi här och var inte lyckats översätta den maskinella sorteringen till rätt tid i manuell hantering.

Hur som helst har flera lyssnare hört av sig hit till Radio Stockholm med kritik mot förseningar. Men Peter Brännström lovar att Posten ska komma till rätta med problemen så snart som möjligt.

– Är det någonstans där vi har kvardröjande problem så rättar vi upp det så fort vi bara kan, säger Peter Brännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".