Utbildning ska minska människohandel

Polisen har ofta dålig kunskap om människohandel
1:04 min

Kunskapen om människohandel är ofta dålig hos polisen, det säger Emma Stenberg som jobbar på Länstyrelsen i Stockholm med frågor som rör prostitution och människohandel. Det senaste året har länsstyrelsen satsat hårt på att höja kunskapen hos såväl poliser som andra som kan komma i kontakt med offer för människohandel i arbetet.

Radio Stockholm har tidigare berättat att antalet anmälningar om sexköpsbrott nästan fördubblats i Stockholms län det senaste året.

En orsak är polisens satsningar på en särskild grupp som jobbar med brotten - men hos poliser i allmänhet är kunskapen låg, säger Emma Stenberg.

– Det finns polisenheter som kanske aldrig haft ett mål och då är det svårt att veta exakt hur man ska hantera det. Därför har vi tagit fram också basmaterial, grundläggande kunskap om vad männikohandel är och vi går ut föreläser om det och också nationella riktlinjer hur man operativt kan hantera de här ärendena, säger hon.

De senaste tre åren har polisen och Länsstyrelsen i Stockholms län satsat extra resurser på att upptäcka sexköpsbrott, koppleri och människohandel i form av prostitution.

Poliser har gått utbildningar i att upptäcka och utreda sexköp och människohandel men också taxichaufförer och hotellanställda har gått kurser, säger Emma Stenberg vill därmed markera att polisen ser allvarligt på sexköp och människohandel.

– En del av det var just att utbilda taxi och hotell. Tanken är självfallet att öka medvetenheten, ge tips på hur upptäcker människohandel och vad gör man när man väl upptäcker det då. Jag tror att det jätteviktigt att just markera att det här inte är ok, att det här någonting polisen faktiskt satsar hårt på, säger hon.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".