Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Missbruksvård ger inte bostad

"Är det rätt insatser som ges?"
1:56 min
Fler missbrukare hade bostad innan de fick vård. Arkivfoto: Henrik Montgomery /Scanpix.

Den tuffa bostadsmarknaden i Stockholm slår särskilt hårt mot missbrukare med psykiska problem. Men trots att de får hjälp mot missbruket blir bostadssituationen inte bättre, tvärtom sämre, visar en ny studie.

– Det är stenhårt. Det borde vara lättare att få komma in på bostadsmarknaden och lättare att få komma tillbaks om man gjort bort sig. För vissa av våra klienter är det nästan omöjligt att få det, säger Thomas Åkerlund, socialsekreterare i Stockholm.

Det är särskilt svårt för missbrukare med psykisk sjukdom att få och behålla en bostad, trots att de fått vård.

Det är två studenter vid Socialhögskolan i Stockholm som gjort en uppföljning av runt 180 missbrukare från Södermalm. Studien visar att bland de missbrukare som också hade psykiska problem var det fler som var hemlösa ett år efter att de fått vård mot missbruket. Fler hade alltså en bostad innan de fick vård.

Adolf Arbelius, säljer Situation Stockholm i Gamla stan, han hade varit hemlös i många år, men hade tur och ärvde ett hus efter sin morfar.

– Ett fritidshus som är vinterbonat där jag bor permanent.

Om du inte hade ärvt huset, vad hade du gjort då?

– Då hade jag varit tvungen att springa på härbärgen som vanligt. Idagens läge skulle jag inte palla med det, säger Adolf Arbelius.

Studien visade också att de som fått vård ett år senare överlag mådde bättre, de missbrukade mindre och begick färre brott. Bara när det gällde bostad hade situationen försämrats.

Lisa Kinnavi, ansvarig chef på socialtjänsten på Södermalm, är självkritisk.

– Det är faktiskt ganska nytt för oss att få veta att det är så här. Vi måste fråga oss om det är rätt insatser som ges, om vi ska göra det på något annat sätt.

Att ordna egen bostad, tror däremot Adolf Arbelius är svårt.

– I så fall borde det vara någon form av stödboende eller gruppboende som kan rehabilitera under lång tid och slussa ut dem till samhället.

Maria Jansson
maria. jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".