Pengar till skolor i Stockholm omfördelas

Fördelningen av pengar till skola och barnomsorg i Stockholms 18 stadsdelar fortsätter att vara en het potatis i Stockholms stadshus.
I höst ska stadens styrande politiker ta beslut om ett nytt så kallat resursfördeningssystem och just nu är frågan ute på en remissrunda.

Systemet innebär förenklat att fattigare stadsdelar kommer att få lite mer pengar medan rikare kommer att få mindre.

Skolborgarrådet, socialdemokraten Erik Nilsson förklarar varför den politiska majoriteten vill driva igenom det nya systemet:

-Vi har så otroligt olika förutsättningar för barn i olika delar av staden idag. Det är mer än 20 gånger så vanligt att bar från de fattigaste mest invandrartäta områdena en amisslöyckas med att nå grundskolans mål

Skärholmen, Farsta och Spånga/Tensta är några av de stadsdelar som kommer att få lite mer pengar under nästa år och 2006.

Katarina-Sofia, Norrmalm och Bromma är några av dem som i stället kommer att få lite mindre pengar.

I Bromma, som pekats ut som den stora förloraren, minskas anslagen med 1,5 procent. Det motsvarar ungefär tio miljoner mindre för pedagogisk verksamhet under nästa år. Det här har skapat starka reaktioner både bland föräldrar, personal i stadsdelen och de får stöd av moderaternas talesman i utbildningsfrågor Mikael Söderlund.

-Det här är ett djupt orättfärdigt förslag och det kommer att gå ut över de barn på Kungsholmen och i Bromma och i andra delar av staden som har särskilda behov, svåra läs- och skrivsvårigheter och annat.

Skolborgarrådet, socialdemokraten Erik Nilsson kan hålla med Mikael Söderlund om att det finns barn även i de rikare stadsdelarna som behöver särskilt stöd, men att det är mycket svårare att få den här hjälpen i mer utsatta områden och att det är därför som mer pengar behöver fördelas dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".