Polisen får ofta ingripa mot fotbollssupportrar som drabbar samman. Arkivfoto: Scanpix.
Länet

Klubbar missnöjda med nya regler

"Absurt att klubbar tvingas betala"
1:26 min

"Knasigt" och "absurt". Så säger flera fotbollsklubbar i länet om domen som slår fast att polisen har rätt att ta betalt av klubbarna för sina insatser vid arenorna. Domen som gäller göteborgslaget Örgryte föll i Kammarrätten idag, men berör alla klubbar som drivs i bolagsform.

Mats Jonsson, är evenemangschef i Djurgårdens IF – en av de klubbar som kan drabbas av de nya reglerna.

– Ur ett rättviseskäl är det ganska absurt att samhället bjuder IFK Göteborg på alla insatser, medan Örgryte i Superettan ska tvingas betala. Det är klart att det inte är rättvist på något sätt, säger han.

Lagen som säger att polisen kan ta betalt för sina insatser har funnits sedan 1993, men den började tillämpas först förra sommaren i Göteborg.

Det innebär alltså att klubbar som drivs i bolagsform – som AIK, Djurgården och Hammarby – ska betala för polisens kostnader inne på arenan. Däremot behöver inte ideella föreningar, som exempelvis Brommapojkarna betala för samma tjänster.

Redan till sommaren kan de vinstdrivande idrottsklubbarna i Stockholm få betala för polisinsatserna på sina arenor, om de väljer att fortsätta att drivas i bolagsformen.

Men kostnaderna som kommer läggas på klubbarna kommer inte innefatta de extrakostnader som till exempel derbyn kräver, utan det ska bara gälla de ordinarie poliserna.

– Det finns ju händelser där det finns hot om våld och grövre misshandel, där polisen måste ingripa, säger Isabelle Thoren, kommenderingschef på operativa avdelningen på Stockholmspolisen.

Och det är en nota som polisen själv tar då?

– Ja, säger Isabelle Thoren.

Ett Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården till exempel kostar polisen mellan 700 000 och 1 000 000 kronor. Pengar som de åtminstone delvis vill ha tillbaka.

– Det är klart att vi inte har råd med det i dagsläget, säger Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Hammarby.

AIK:s vd Annela Yderberg är starkt kritisk mot rättens tolkning.

– Domen är ju helt knasig. Det är ju ingen kommersiell verksamhet. Jag vet inte om de har någon uppfattning om hur elitklubbar bedrivs och vilken ekonomi de har i dag, för det finns ju ingen vinst i elitfotboll i Sverige, säger Yderberg.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".