Förskola hamnar intill södra länken

Förskolan ligger för nära södra länken
1:57 min

I Hammarby sjöstad kommer runt 100 sexåringar i förskoleklass under flera år framöver få gå i tillfälliga lokaler i en kontorsbyggnad på Hammarby Fabriksväg, alldeles intill Södra Länken. Den riktiga skolan kommer stå klar först 2013.

– Det är ju inte helt positivt att den är just vid Södra Länken. Det är mycket trafik i området och det finns inga lekytor för barnen, säger föräldern Per Sundell.

Biträdande grundskolechef i Stockholm, Adelinde Schmidhuber, håller med om att det är ett problem att barnen inte kommer ha tillgång till egen skolgård.

– Skolgården ser lite sämre ut. Om man pratar om skolgård såsom de är på en vanlig skola. En sådan kommer inte att finnas. Och det ställer naturligtvis stora krav på personalen och den verksamhet man kommer att bedriva där. Men såsom jag ser det och de pedagoger som hjälper mig i planeringen ser vi inga hinder i planeringen, säger Adelinde Schmidhuber.

2013 ska skolans nya lokaler stå färdiga. Men Per Sundell och föräldranätverket i Hammarby Sjöstad uttrycker oro för fortsatt brist på skolplatser i Hammarby Sjöstad.

– Det finns väldigt många sexåringar i området. Enligt Stockholms stads utrednings och statistikkontor kommer det finnas ett stort behov av förskoleplatser åtminstone fram till 2018. Vi ser därför ett behov av en tredje skola och vi anser att den måste börja planeras och beslutas redan nu för att vara klar till 2013. För 2014-2015 har vi behov av en ny skola, säger Per Sundell.

I nuläget finns inga planer på en tredje kommunal skola i Hammarby Sjöstad. Däremot pågår en lokalutredning i Stockholms stadsdelar. I utredningen kartläggs framtida behov av förskola och skola i de olika stadsdelarna.

– Jag förutsätter att lokalutredningen kommer att leda till att vi både tittar på hur vi har det nu och vilka lokaler och verksamheter vi behöver ha framöver, säger Adelinde Schmidhuber.

Reporter Samira Zayane
zamira.zayane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".