Privata brev på museum

Filatelist delar med sig av konstnärsberättelser
1:11 min

Postmuseum visar nu delar av en stor samling personliga och handskrivna brev skrivna av eller till kända svenskar, framförallt kostnärer, däribland Carl Larsson och Anders Zorn. Flera hundra brev har filatelisten Jan Billgren samlat på sig med olika berättelser ur konstnärernas liv.

- Det var fantastiskt att läsa om hur hur Anders Zorn skrev till sin vän som då var chef för byggnadsstyrelsen och yttrade sig om Mora torgs utsmyckning. Det slutade med att han fick sin skulptur av Gustav Vasa uppsatt där, säger Jan Billgren.

Det hela började av en slump egentligen, med att frimärkssamlaren Jan Billgren fick en stor kasse brev till professor Emil Österman på Konstakademin, som korresponderade med en lång rad kända svenskar. Ur det föddes ett glödande intresse också för andra brev som nu blivit en hel samling.

- Genom att köpa på auktioner och handskiftaauktioner. Men också har vänner kommit med spännande gåvor, säger Jan Billgren.

Och visst är utställningen värd ett besök, säger Lotte Edsbrandt, producent på Postmuseum.

- De är väldigt vackra brev, de är handskrivna och ritade på. De är fina bara att titta på, säger hon.

Ulf Bungerfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".