Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Området ligger i närheten av Nynäshamns oljeraffinaderi. Arkivfoto: Janerik Henriksson /Scanpix.
2 av 3
2005 stängde Ericsson sin fabrik på Vaktberget. 260 anställda fick gå. Foto: Henrik Montgomery /Scanpix.
3 av 3
Tusentals människor samlades när första etappen av väg 73 invigdes 2009. Foto: Fredrik Persson /Scanpix.
Nynäshamn

Vaktberget kan få hundratals nya bostäder

300 nya lägenheter ska byggas på Vaktberget i centrala Nynäshamn, i alla fall enligt kommunens planer. Flera nya bostadshus ska byggas på berget, samtidigt som den stora hotell- och konferensanläggningen byggs om till lägenheter.

Det fyrstjärniga hotellet har i många år varit en av Nynäshamns stora turistdragare, med utsikt över skärgården.

Men de senaste åren, under lågkonjukturen, har det blivit allt glesare mellan besöken. Därför kan hela eller delar av hotellet nu byggas om till permanentbostäder, som mest 180 stycken.

Dessutom är tanken att flera nya bostadshus ska byggas på Vaktberget – hus som ska bli högst sex våningar höga.

I slutet på förra året blev den nya motorvägen mellan Nynäshamn och Stockholm klar, väg 73. Nynäsbanan har fått en upprustning och snart kan kommunen dessutom få en ny storhamn i Norvik, så visst ökar trycket på fler bostäder.

Men det är flera steg kvar innan det nya området kan bli verklighet. Först måste man utreda vilka risker det innebär att bygga bostäder så pass nära Nynäshamns oljeraffinaderi. Vad händer om det börjar brinna eller inträffar en explosion? Och hur förorenad har marken blivit av att Ericsson haft en fabrik i området?

Fram till början av mars kan invånarna tycka till om förslaget. Om allt går som planerat sätts spaden i marken någongång nästa år.

Planerna för Vaktberget

Detaljplanen i stora drag:

  • Utsikten Meetings byggs om till bostäder i hela eller delar av byggnaden (max 180 lägenheter). Våningshöjderna blir desamma som idag. Två av våningarna blir garage.
  • Det gamla ångbryggeriet bevaras och byggs om till bostäder.
  • Två nya fastigheter byggs intill Bryggargatan, med 50-60 nya lägenheter. Husbyggnaderna ska variera i höjd och bli fyra till sex våningar höga.
  • 40-60 nya bostadshus byggs i korsningen Bryggargatan /Vaktbergsvägen. Byggnaderna blir tre till sex våningar höga.

Källa: Nynäshamns kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".