Igår kom domen som betyder att bland annat Hammarby kan få betala för polisbevakningen på matcher. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Fler klubbar kan få polisnota

Rikspolisstyrelsen öppnar för att även ideella föreningar kan tvingas stå för poliskostnaderna vid stora matcher.

-Det kan vara ideella föreningar som driver väldigt avancerad elitserieverksamhet, med spelarlöner och tjänstebilar. Vi måste kolla på hur vi ska hantera detta, säger Thomas Eriksson, verksamhetsansvarig för ordningslagsfrågor vid Rikspolisstyrelsen.

Ordningslagen ger polisen rätt att ta betalt för sin insats vid offentliga tillställningar som arrangeras av vinstdrivande bolag. Kammarrätten slog på tisdagen fast att det även gäller idrottsaktiebolag. Ideella föreningar - som flertalet svenska elitklubbar fortfarande är - såg i första hand inte ut att vara berörda av domen.

Men när Rikspolisstyrelsen nu ser nu över bevakningsavgifterna visar det sig att de även kan drabba de ideella elitföreningarna. Allt beror på organisation och omsättning.

-I kammarrättsdomen pratas det om att om man har en ekonomisk aktivitet i en viss omfattning, så kan det vara i vinstintresse som man uppträder. Då kan polisen ta ut uppgifter, säger Thomas Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".