Spårväg city. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.
Stockholm

Hög ljudnivå i spårvagnar

"Oftast har jag öronproppar"
1:48 min

Sanden på gatorna har förstört hjulen på Spårväg City i Stockholm, och nu är oljudet så starkt att konduktörer måste ha hörselskydd.

-- Jag läste om det i tidningen idag. Jag har inte tänkt på det tidigare men det stämmer. Jag åker så sällan, så mig spelar det ingen roll, men för konduktörerna och de som åker ofta måste det vara jobbigt för, säger Cecilia, passagare på Spårväg city.

- Det ganska bullrigt och ganska skakigt. Det är framförallt det är svårt, jobbigt och man blir väldigt trött av det här bullrandet och sedan är det svårt att prata med passagerarna, säger konduktören Elin Arborelius.

De senaste två månaderna har konduktören Elin Arborelius tvingats stå ut med det här oljudet. Både förare och konduktörer jobbar i tretimmarskift och för att värja sig mot bullret använder Elin bland annat öronproppar.

– Oftast brukar jag ha öronproppar och sedan får man ta ut dem när någon frågar någonting och sedan försöka stoppa in dem igen, konduktören Elin Arborelius.

Om konduktörerna har det jobbigt så är det ännu värre för förarna. De får inte ens använda öronproppar eller hörselskydd.

– Nej, vi får inte ha det av säkerhetsskäl för då hör vi inte utryckningsfordon eller radion, så vi får stå ut, säger föraren Terese Dorsch.

Kan du beskriva känslan i att vara i det här bullret?

– Man vänjer sig faktiskt, man hittar den bullernivån och hastigheten som man vet hur mycket det bullrar när man kör i viss hastighet. Det går att komma undan och så får man sätta papperslappar överallt i förarhytten från hindra saker från att vibrera, föraren Terese Dorsch.

Tre timmar i buller som mäts upp till 90 decibel. Nu håller man på att svarva om hjulen och man hoppas att decibelnivåerna ska nå vanliga nivåer runt 70-75 decibel. Men tills dess får både resenärer och konduktörer leva med oljudet.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".