Patienterna tvingas till Akalla istället.
Stockholm

Het debatt om Husby vårdcentral

Marie Ljungberg Schött (M) ställdes mot väggen
1:34 min

Protesterna mot nedläggningen av Husby Vårdcentral fortsätter. Igår fick Husbyborna chansen att möta de ansvariga landstingspolitikerna som alltså beslutat att de 9 000 patienterna ska flyttas till Akalla. Det blev en hetsig diskission.

Husbyborna ville inte veta av politikernas försäkran om att privata vårdalternativ skulle lösa tomrummet efter Husby vårdcentral.

På mötet, arrangerat av nätverket Järvas framtid och PRO, deltog ungefär 150 personer. Även politikerna i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd stod enhälligt bakom folkets protester.

Den ansvarige landstingspolitikern, Marie Ljungberg Schött (M) fick ta emot en lista med 2 500 namnunderskrifter och fick svara på hård kritik.

Men enligt Ljungberg Schött är vårdcentralerna i Akalla och Kista fullgoda alternativ.

– De kommer få minst lika bra vård, en liten bit längre bort, säger hon.

Hur reagerar du på den här ilskan som finns här?

– Det är klart att det är bekymmersamt, jag förstår rädslan. Det finns nästan alltid en rädsla för förändringar.

Men Marie Ljungberg Schötts argument imponerade inte på Husbyborna.

– Det är tragiskt för det är barnfamiljerna som drabbas. Varje område ska leva, och ha sin service, säger Mohamed Hagi Farah.

– Jag kreverar nästan. De har en dålig vårdcentral i Akalla, de har ont om läkare där och nu ska vår vårdcentral stängas för att täcka upp där. Det är skamlöst, säger Gun-Britt Nybjörk.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".