1 av 6
Snön viner över Västerbron i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 6
Två män borstar fram sina bilar i Kista i västra Stockholm. Foto: Johan Nilsson / Scanpix.
3 av 6
Väntan på bussen i Kista i västra Stockholm. Nästan all busstrafik ställdes in under morgon och förmiddag. Foto: Johan Nilsson /Scanpix.
4 av 6
Trängsel på Saltsjöbanan under rusningstrafiken. Foto: Samira Zayane /Radio Stockholm
5 av 6
Johan Svanström skottar fram sin bil i centrala Stockholm efter nattens snökaos. Foto: Niklas Larsson /Scanpix.
6 av 6
Förvirring bland resenärerna vid Slussen. Foto: Samira Zayane /Radio Stockholm.
Länet

Nu rullar bussarna igen

Samtliga busslinjer i Stockholms innerstad har kommit igång igen under fredagskvällen, uppger SL. Flertalet bussar i Stockholm var tidigare inställda från 17.30 på fredagseftermiddagen, på grund av svår framkomlighet orsakat av snö och halka. Däremot kvarstår kraftiga förseningar i pendeltågstrafiken.

Prognosen var tidigare att bussarna skulle köra igen från och med klockan 02.00. Men nu är samtliga linjer igång. 

– Det kan vara vissa sträckor som inte är körbara. Exempelvis kan flera backar vara för hala. Men då tar bussen en annan väg, säger Thomas Silvander på SL.

Och även under lördagsmorgonen väntas bussarna köra enligt tidtabell. 

– Trafikkontoret är ute och saltar och sandar vägarna sedan klockan 22.00 ikväll så det ser lovande ut inför morgontimmarna, säger Thomas Silvander.

Även tåg-, flyg- och pendeltågsresenärerna har varit hårt prövade idag. Pendeltågen dras fortfarande under kvällen med kraftiga förseningar på många håll, enligt SL, på grund av vädret.

Roslagsbanan och Lidingöbanan kör även dem på normalt efter stora problem under fredagen. På Roslagsbanan var det oregelbunden trafik på grund av snörelaterade växelfel, och på Lidingöbanan har ersättningsbussar fått sättas in. Trafiken på Tvärbanan går också som vanligt.

Vid Centralstationen fanns många försenade resenärer idag, men trots det var humöret gott hos de flesta.

– 20 minuter är ju inte hela världen, men det har inte gått än så vi får väl se. Det är inte första gången man står så här och väntar. Det är bara att ta det lugn, det är ju fredag, sa Johan Dahlberg som skulle till Falköping.

Du står och väntar på tåget?

– Jajamän, säger Ann-Marie Andersson. Vi ska åka till Göteborg.

Tåget är sent?

- Det gör ingenting, sånt är livet vet du.

Trots att busstrafiken stod helt stilla på förmiddagen anser Stockholms trafikkontor att snöröjningen varit god och att det inte fanns skäl för att bussarna skulle stå still.

SL gjorde en annan bedömning.

– Våra trafikentrepenörer har gjort en annan bedömning. De har varit ute med testbussar och märkt att det inte går att ta sig fram. Deras största ansvar är trafiksäkerheten, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

När kollektivtrafiken lider så går det desto bättre för taxibranschen.

– Det är full fart, men det är besvärligt att köra också. Ute i förorten är det jättedåliga vägar. Jag har fastnat tre gångar idag redan, sa taxichauffören Öriz Malivic som hämtade upp kunder inne i centrala Stockholm.

I Stockholmsområdet rapporterades ett 30-tal olyckor under förmiddagens snöoväder. Utöver det hade mängder av trafikhinder, främst lastbilar som hamnat på sned och orsakade trafikstockning, inrapporterats.

SMHI tog under dagen bort sina vädervarningar i takt med att lågtrycket fortsatte söderut. Till helgen väntas bättre väder.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".