Upplands väsby

Gymnasieutbildning av privat byggföretag

Blandade känslor när Peab driver gymnasieprogram
1:43 min

Den kommunala byggutbildningen på Vilunda-gymnasiet läggs ner, för att istället i höst tas över av det privata byggföretaget Peab.

Therese Hansson, som idag är elev på det kommunala byggprogrammet i Upplands-Väsby tror att det kommer bli lättare att få jobb då hon är klar, men har annars blandade känslor inför förändringen:

– När vi sökte hit så sökte man ju inte till Peabskolan utan bara till Vilunda. Så det kändes ju ilte fel när det kom fram att vi skulle börja i Peabgymnasiet utan att de frågade oss.

Men från kommunens sida var det inget dramatiskt beslut att lägga ner byggprogrammet på Vilunda gymnasieskola för att låta Peab starta sin skola. Det var Peab som uppvaktade kommunen och ville starta skolan, något som politikerna från vänsterpartiet till moderaterna tyckte var en bra idé. Per Erik Kanström är moderat kommunalråd i Upplands Väsby.

– De har på ett tidigt stadium sagt att de är intresserade, vi bedriver skola på andra håll och vi kan se att vi kan hjälpa till att lyfta och utveckla Väsby. Inte bara som byggherre - vi kan också vara med och driva skola här. De har sagt - är ni positiva till det? Och då har vi sagt - Ja, varför inte? Det låter ju jättebra, säger Per Erik Kanström.

De senaste fem åren har ett femtontal nya byggprogram på gymnasienivå startat, och det bara i Stockholms län. Som en del av en friskola eller av ett byggföretag.

Vad ett ökat privat ägande av får för konsekvenser för branschen och eleverna är ännu för tidigt att säga. Therese Hansson, som till hösten alltså går över till Peabskolan när hennes kommunala lägger ned, ser både för och nackdelar med det.

– På ett sätt är det bra, eftersom de utbildar oss gratis blir vi erbjudna jobb sen, nästa på en gång, istället för att man går utan jobb i kanske ett år. Nackdelen är att man blir lite låst i samma företag sen när man kanske vill gå till NCC, ett mindre företag eller starta eget. Då känner man sig lite låst vid Peab, säger Therese Hansson, som går andra året på Vilunda gymnasiums byggprogram i Upplands Väsby.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".