Många privata byggföretag startar egna gymnasieskolor. Foto: Alexander von Sydow /Scanpix.
Länet

Ont om praktikplatser för byggelever

"Vi kan inte svälja fler"
1:36 min

Byggprogrammen på gymnasiet riskerar att drabbas av växtvärk, hävdar Stockholms byggmästareförening. De senaste åren har cirka 15 nya byggprogram på gymnasienivå startat i länet. Men nu höjs röster från som menar att byggbranschen snart inte kan ta emot fler elever för praktik.

Elisabeth Martin är ordföranden för branschorganisationen Stockholms Byggmästareförening.

– Om den här utbildning ska kunna ske i samverkan, med branschen och med branschens företag, så tror jag inte att vi kan svälja fler elever.

De senaste fem åren har ett 15-tal nya byggprogram på gymnasienivå startats, och det bara i Stockholms län. Elevantalet har växt från 500 gymnasieplatser, till 800.

– Eftersom utbildningen innehåller praktik på byggarbetsplats så blir det ju väldigt trångt på de byggen som finns, att bereda utrymme för 800 ungdomar i varje årskull att komma ut och praktisera på ett meningsfullt sätt.

Lasse Månsson, lärare på Fredrika Bremersgymnasiets byggprogram i Haninge, är kritisk till de senaste årens "boom" av byggprogram. Det är den privata sektorn som står för ökningen och när ett byggföretag startar en egen skola tar de i första hand in sina egna elever till praktik- och lärlingsplatserna.

Lasse Månsson menar att det skapar en oschysst konkurrenssituation och innebär att elever från kommunala skolor, som hans, utestängs från vissa arbetsplatser.

– Min stora invändning är att man stänger portarna för alla andra. Okej om de nu startar en byggskola, men då ska väl alla ha chansen att komma in.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".