1 av 2
Lång kö och en ledig taxi på Bromma flygplats i gårdagens snöovädret. Foto: Johan Nilsson /Scanpix.
2 av 2
Helene Hellmark Knutsson (S).
Länet

Hundratusentals drabbades av snökaoset

"Ett extremt drastiskt beslut"
2:39 min

Bussarna är i gång igen efter gårdagens kaos på grund av snön och halkan. Socialdemokraterna i landstinget misstänker att bussbolagen stoppade all busstrafik i länet för att spara pengar.

Enligt SL:s presstjänst drabbades flera hundra tusen människor när snövädret lamslog busstrafiken i Stockholms län. På lördagsmorgonen flöt trafiken bra, med endast mindre störningar.

– Nu ska SL gå igenom den här dagen med våra entreprenörer, med väghållare och alla inblandade, för att titta på hur vi undviker att det händer i framtiden, säger Thomas Silvander på SL.

Oppositionslandstingsrådet, Helene Hellmark Knutsson (S), är kritisk mot att all busstrafik ställdes in igår och misstänker att det blir billigare för bolagen att ställa in trafiken än att köra och riskera att komma för sent. Hon ställer sig frågande till om all trafik verkligen behövde stoppas igår.

– Ja, jag tycker att det var ett extremt drastiskt beslut att ställa in all busstrafik i stort sett. Det var ett extremt väder igår, men det måste finnas en plan för även den här typen av extremväder där man viss busstrafik ändå kan gå.

Du kräver nu att SL redovisar sina bussavtal med enteprenörerna, varför då?

– Därför att vi blir inte lite oroliga för att incitamentstrukturen här är lite märklig. Det vore ju förödande om det var så att det blir billigare för enteprenörerna att helt ställa in samtlig busstrafik, än att dras med förseningar. SL har ju tyvärr inte så bra historia med välskrivna avtal så vi känner att det här måste vi verkligen gå till botten med.

Kostnader i form av resegarantier menar du?

– Ja, kostnader för resegarantierna hamnar ju hos SL. Men man har ju antagligen ställt krav på att punktligheten ska nås och när punktlighet inte nås så får man betala för det, eller så får man mindre ersättning. Då kanske man hellre ställer in allt därför att då förlorar man inga pengar, utan kan hänvisa till att det är extremt väder, säger Helene Hellmark Knutsson (S) och tillägger:

– I det här fallet har det ju visat sig att väghållarna prioriterade bussgatorna för att iallafall viss trafik skulle ta sig fram.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".