Nybyggen förstör många reservat.
Länet

Naturreservat skyddas dåligt

Flera av Stockholms naturreservat bevaras inte på bästa sätt, menar miljö- och hälsoskyddsnämnden. Igelbäckens kulturreservat på Järvafältet nämns som ett särskilt problemområde.

Det är bygget av nya E18 och förbifart Stockholm som har haft negativ påverkan på Igelbäckens kulturreservat. Inspektionerna som miljö- och hälsoskyddsnämnden har gjort, har visat att naturmark gått förlorad i och utanför reservatet.

Överlag skriver nämnden i sin redovisning att de skyddande naturområdena bevarades sämre 2010 än året innan. Förutom Igelbäcken är läget oklart för fem av reservaten, på grund av byggnationer och generellt minskade skötselinsatser. Det gällde till exempel reservaten i Grimstaskogen, Sätraskogen och Flaten.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden är oroad över utvecklingen och påpekar att staden måste ta större hänsyn till bevarandet av naturreservaten när man planerar nya byggen.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".