Man med gipsat ben på Södersjukhuset. Arkivfoto: Ingvar Karmhed /Scanpix.
Länet

Halkan slår rekord på akuten

Halkan har lett till rekordbelastning på landets akutmottagningar. Karolinska sjukhuset har under de senaste veckorna haft tre gånger så många akuta operationer. Av dessa är 75-80 procent halkolyckor.

– Vi har haft en all-time-high de senaste tre veckorna på grund av väderläget, säger Lennart Adamsson, verksamhetschef på ortopedkliniken.

Det stora antalet halkolyckor gör att många planerade operationer tvingas skjutas upp.

– Det har varit extremt halt. Vi har varit väldigt, väldigt hårt belastade, säger Lennart Adamsson, verksamhetschef på ortopedkliniken i Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge.

Normalt tar ortopedkliniken emot 10-15 akuta operationer varje dag, där cirka hälften är olycksbetingade. Men under de senaste 3-4 veckorna har kliniken haft tre gånger så många akuta operationer och cirka 80 procent av dem var, enligt Lennart Adamsson, halkrelaterade.

– Det stora problemet i Stockholm inom ortopedin är den svåra bristen på akuta vårdplatser, att hitta en säng till patienten. Operationsmässigt kan vi förstärka så det rullar på, men vårdplatsbristen är akut.

De vanligaste skadorna är handleds- och fotledsbrott.

– Det handlar om stora samhällskostnader för alla de här skadorna. Det är väldigt många unga i de här grupperna, inte bara äldre.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".