Självmordsattentatet

Terrorbomber ska provsprängas

De sprängladdningar som hittades efter självmordsdådet i Stockholm ska provsprängas av experter vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Enligt en första uppskattning var bomberna inte så kraftiga.

– Det skulle ha blivit långt under 30 dödsoffer, säger Henric Östmark, forskningschef på FOI.

Efter att Taimour Abdulwahab sprängt sig till döds i Stockholm i december hittades odetonerade bomber. Experter vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ska snart göra en provsprängning, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi ska testa laddningarna för att se vilken verkan de hade. Vi har ännu inte bestämt oss för om vi ska göra det på de delar som är kvar eller om vi ska göra en kopia, säger Östmark.

Den tidiga bedömningen att Abdulwahabs bomber var amatörmässiga står fast. Vid terrordådet på Domodedovoflygplatsen i Moskva användes en professionellt tillverkad bomb och 36 personer dog.

Östmark uppskattar att antalet döda hade blivit betydligt färre om Abdulwahab hade utlöst sina sprängladdningar i en folkmassa – "långt under 30".

I dag är det Säkerhetspolisen, Säpo, som håller i utredningen. Enligt Säpo är bombmannens identitet helt fastställd och fortfarande finns inget som tyder på att han hade någon medhjälpare.

Fråga

Fakta: Självmordsdådet

Säpo misstänker att självmordsbombaren hade medhjälpare. Foto: Scanpix.

Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i centrala Stockholm lördagen den 11 december 2010.

Säpo rubricerar händelsen som terroristbrott. Utredarna tror att han var på väg mot en större folkmassa och att han av misstag utlöste sprängladdningen.

Strax före dådet skickade Abdulwahab ett hotmejl till Säpo och TT där han bland annat talade om att det var "dags att slå till".

Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".