1 av 2
Tunnelbanetåg lämnar Fittja centrum. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.
2 av 2
Pengarna ska gå till att rusta upp de bostäder som är kvar i kommunens regi. Arkivfoto: Scanpix.
Botkyrka

Tusentals lägenheter kan säljas

Även Socialdemokraterna vill sälja
1:44 min

I Botkyrka vill Moderaterna att kommunägda Botkyrkabyggen ska sälja nästan hälften av sina 11 000 hyreslägenheter. Pengarna ska bland annat gå till att renovera i miljonprogramområdena.

– Jag vill ju att man ska sälja en del fastigheter och lägenheter av flera skäl. Det ena är att ge möjlighet för hyresgäster att själva få äga sin bostad, säger Jimmy Baker (M) som är vice ordförande i Botkyrkabyggens styrelse.

– Ett annat skäl är det underhållsberg som vi har framför oss där bolaget inte kommer att mäkta med att underhålla och renovera alla lägenheter. Och så har vi också en mera långsiktig anledning och det har ju att göra med att jag skulle vilja förändra strukturen och karaktären i våra stadsdelar, i våra bostadsområden, genom en större mångfald.

Hur går det med renoveringarna tror du om man inte gör den här försäljningen?

– Det kommer inte att gå.

Moderaternas Jimmy Baker vill inte säga exakt hur många lägenheter som han tycker ska säljas, men han säger att det kan handla om uppåt 5 000. Syftet är bland annat att få in pengar till renoveringar.

Men det är en rödgrön majoritet som styr i Botkyrka. Socialdemokraten Katarina Berggren är kommunstyrelsens ordförande.

Hon kan också tänka sig att sälja en del av kommunens lägenheter, men då i första hand för att få in pengar att bygga nya hyreslägenheter för.

– Vi har brist på bostäder i Stockholms län, vi har brist på hyresrätter. Vi vill istället genom att göra viss ombildning eller viss försäljning kunna finansiera byggandet av nya hyresrätter, och också kunna upprusta våra bostadsområden. Men det har inget egensyfte att sälja ut på det omdömeslösa sätt som moderaterna föreslår, säger Katarina Berggren (S).

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".