En knivhuggen vid bråk på Svartsjöanstalten

Ett allvarligt bråk mellan internerna har pågått i flera dagar på Svartsjöanstalten på Färingsö. Bråket kulminerade med att en fånge blev huggen med ett vasst föremål och har fått läkarvård.

Anstaltsledningen ska nu förflytta de inblandade till andra anstalter.

Bråket, där sammanlagt fem interner är misstänkta för att ha gett sig på en sjätte, inleddes på tisdagen. Offret blev huggen i huvudet med vad som rubriceras som ett vasst föremål.

Den skadade fick föras anstaltens sjukavdelning för vård. Idag har bråket och den upprörda stämningen på anstalten fortsatt, säger klientansvarige på Svartsjöanstalten, Tina Catisko till Radio Stockholm.

Två av de fem som misstänks för inblandning sitter nu i isoleringscell, de tre övriga ska under eftermiddan förflyttas till andra anstallter.

Ledningen för Svartsjöanstalten bedömer det inträffade som allvarligt. Anstalten är öppen, det innebär alltså att den har den lägsta säkerhetsklassningen, och egentligen inte har resurser att ta itu med en sån här händelse internt.

Polisen har därför varit på anstalten i syfte att lugna ner de upprörda känslorna, men under onsdagsförmiddagen blev läget  kritiskt, berättar Tina Catisko. Några av de inblandade hotade då att bränna ner den avdelning där de sitter.

Samtliga fem, alltså även de två som nu placerats i isoleringscell, kommer att så snart det är möjligt förflyttas från Svartsjö till någon annan anstalt med högre säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista