Stockholm

Tensta först med arabiskt äldreboende

" Ju äldre man blir desto fortare går man tillbaka till sitt modersmål"
2:06 min

I mars öppnar landets första arabiskspråkiga äldreboende i Tensta i nordvästra Stockholm. Förutom språket ska den arabiska kulturen genomsyra boendet i allt från inredning till mat och traditioner.

– Man har ju kunnat prata svenska och har levt i Sverige hur länge som helst men ju äldre man blir desto fortare går man tillbaka till sitt modersmål. Man blir ju så frustrerad för att man förstår inte omgivningen och ingen förstår en. Språket försvinner, så det var idén, att kunna hjälpa människor, säger Soheila Soltani ,som är avdelningschef på privatdrivna Bejtona, som betyder "Vårt hus" på arabiska.

Det är mitt i miljonprogrammets Tensta som äldreboendet ska ligga. I höstas öppnade samma vårdbolag, Kavat Vård ett motsvarande hem för persisktalande i samma byggnad, Persikan. Där bor idag 18 personer. En av dom är Ashraf Kashef, hon har bott i Sverige i 22 år, men hon talar inte mycket svenska så Soheila Soltani får tolka det hon säger:

– Min man gick bort för sex år sedan, och jag har bott under de sex åren på servicehuset i en lägenhet helt ensam. Så jag bad min son att han skulle ordna så att jag kom hit till Persikan, för jag tyckte det räckte med att vara i en isoleringscell.

Ashraf Kashef sitter i en av fåtöljerna framför teven i det stora, öppna vardagsrummet. De boende tittar på en persisk teveserie samtidigt som doften av ugnsbakad kyckling och ris sprider sig i rummet. Men trots att platserna på Persikan snabbt blev fulltecknade är det inte helt problemfritt att starta äldreboenden för de här invandrargrupperna. Av tradition ska familjen ta hand om sina gamla:

– Det har inte funnits det är obekant, otryggt. Det är ett område som man inte känner till, säger Soheila Soltani.

Sedan tidigare finns det äldreboenden för finsktalande och spansktalande i Stockholm, men fler språkinriktade boenden lär komma , säger Soheila Soltani verksamhetschef för de nya äldreboendena i Tensta:

– Man vet att behovet finns. De kommer att komma upp i åren, de kommer att drabbas av sjukdomar precis som andra människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".