Fusk med kassan vanligt i krogbranschen

Ekobrottsmyndigheten har beslagtagit ett 20-tal kassaapparater från krogar i länet.
Kassaapparaterna har visat sig vara manipulerade för att krympa omsättningen på restauranger - ett fenomen som enligt chefsåklagaren är mycket utbrett i branschen.

-Det här är utbrett. Alla restaurangägare har det inte, men väldigt många, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten. 

Han betecknar det här som ett genombrott i projektet för att stävja fusk inom restaurangbranschen:

-Vi har avslöjat tekniken som krögarna använder för att manipulera sina apparater. Det betyder att vi ganska enkelt kan kontrollera apparaterna.

Myndigheten misstänker också attr vissa serviceföretag har hjälpt till att installera program för att manipulera kassaapparater. Förundersökningar pågår mot några av dem.

Som Radio Stockholm berättat tidigare, åtalades två personer i våras i ett mål där åklagaren för första gången kunde visa att en manipulerad kassaapparat har använts för att undanhålla miljonbelopp från beskattning.

Fler åtal mot restaurangägare är nu att vänta.

-Det kommer att bli en stor mängd restaurangägare som kommer att bli åtalade och där vi kommer att kunna visa i domstol att de har manipulerat apparaten och hållit undan stora summor från beskattning, säger Stefan Lundberg till Radio Stockholm.

Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Länsstyrelsen samarbetar i restaurangprojektet för att komma åt skattefusket. Sedan starten i mars förra året, har sammanlagt cirka 70 förundersökningar inletts och 15 åtal väckts.

Hittills har Skatteverket betalningssäkrat 22 miljoner kronor.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".