Tät dimma rådde när färjorna kolliderade. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Nynäshamn

Befälhavare åtalas för färjekrock

"Det gick för fort"
1:23 min

Befälhavaren ombord på snabbfärjan m/s Gotlandia II som kolliderade med m/s Gotland i juli 2009 åtalas vid Stockholms tingsrätt misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada.

– Till att börja med har det gått för fort. Framförallt med tanke på att det var mycket dimmigt och att de skulle möta en annan färja på ett ställe där man normalt inte möter fartyg och det låg en pråm för ankar precis där de ska mötas, säger kammaråklagare Stefan Creutz.

Stefan Creutz säger till SR Gotland att mannen har brustit i gott sjömanskap till förekommande av sjöolycka genom att:

  • Vid inseglingen mot Nynäshamn hållit för hög fart i förhållande till gällande tillstånd; dimma, möte med annat fartyg och ankarliggare i området - för hög fart. 
  • Utan att ge tydliga order eller direktiv lämnat överstyrman att ensam manövrera fartyget trots att överstyrmannen aldrig gjort denna manöver under rådande förhållanden tidigare samtidigt som han gått ut på bryggvingen.
  • Ej tillsett att kommunikationen mellan befälhavaren och överstyrmannen varit tillfredsställande.
  • Som befälhavare inte haft tillräcklig kontroll på fartygets position, kurs och fart.

Befälhavarens "oaktsamhet har medfört att fartyget kolliderat", skriver åklagaren i åtalet. Och för det kan befälhavaren straffas med böter eller fängelse i högst 6 månader.

Vid kollissionen den 23 juli 2009 skadades 33 personer och sju av dem står bakom åtalet mot befälhavaren.

– En del har inte velat gå vidare med det av privata skäl. Sedan är det också så att om man ska dömas till ansvar för kroppskada får det inte vara ringa skada, som det står i lagen. Vissa har fått skador som inte är åtalbara eftersom de varit för ringa, säger kammaråklagare Stefan Creutz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".