Stockholm

Uttalande om hyresrätt får kritik

"Hyresrätter är i grunden bra"
1:51 min

"Hyresrätten som idé fungerar inte i stockholms innerstad", så sa statsminister Fredrik Reinfeldt till tidningen Dagens Nyheter. Nu tar han tillbaka sitt uttalande och menar att hyresrätten behövs – även om den inte fungerar.

– Hyresrätter är i grunden bra. De behövs på en välfungerande bostadsmarknad. Problemet är om de inte fungerar som hyresrätter, säger Fredrik Reinfeldt.

Problemet i Stockholm, menar Fredrik Reinfeldt, är att den hårda bostadsmarknaden gjort att en hyreslägenhet blivit en handelsvara.

– Tanken är att man inte ska behöva lägga till eget kapital, och att när man inte behöver hyresrätten längre, lämnar man ifrån sig den till någon annan som söker en hyresrätt. Erfarenheten är att det inte fungerar riktigt så i Stockholms innerstad.

Men uttalandet att hyresrätten som idé inte skulle fungera i Stockholm, det reagerar bland andra My Malmeström Sobelius på. Hon är aktiv i föreningen jag vill ha bostad nu, och har precis själv fått sitt första hyreskontrakt i Stockholm.

– Jag tycker fortfarande att det känns overkligt att det är jag själv som ska bestämma när jag ska flytta ut.

Hon menar att regeringen konsekvent missgynnar hyresrätten genom att med beskattning och rot-avdrag gynna ägande. Och hon undrar vad Fredrik Reinfeldt egentligen menar är problemet.

– Man väljer att fokusera på att hyresrätten inte fungerar, i stället för att säga att bostadsmarknaden generellt inte fungerar.

Vad hade du velat att han sa?

– Jag skulle vilja att han gick ut och sa att det behöver byggas mer.

Men statsministern säger inget om vad regeringen tänker göra åt bostadsbristen. I hans kansli hänvisar pressekreteraren till att det är en fråga statsministern inte är ansvarig för. Fredrik Reinfeldt lämnar istället frågan till de lokala politikerna.

– Ibland framställs det som att alla i politiken har som enda idé i politiken att det ska byggas mer. Då har man nog inte knackat på dörren hos de partikontor som väljarna har röstat fram i de lokala valen. Det är nog dags att fråga litegrann vilka av de lokala partierna är egentligen för att bygga, eller är det väldigt ofta så att de istället säger "bygg inte här", säger Fredrik Reinfeldt.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".