Stockholm

Boultbee ska lämna köpcentrum

"Positivt med en förändring"
1:24 min

Idag kom beskedet att det hårt kritiserade fastighetsbolaget Boultbee ger upp sitt ägande av tio köpcentrum i Stockholmsområdet. Istället ska juristen Lars Söderqvist gå in som ensam styrelsemedlem. Efter ilskna demonstrationer mot chockhöjda hyror, undermåligt underhåll och svag kommunikation, fanns det idag en viss lättnad bland handlarna.

– Det känns väl ändå positivt att det leder till en förändring, att Boultbee inte är kvar. Det känns bra, för Lars kändes ändå sympatisk. Däremot har han mycket att bevisa och förändra, säger Steffan Johansson, ordförande Västermalmsgallerian.

Hela styrelsen för Boultbee Stockholm Holding har alltså avgått, och nu är Lars Söderqvist ensam styrelse, på uppdrag av bankkonsortiet som Boultbee lite förenklat var skyldiga pengar till. Företagets ekonomi har lösts, men exakt hur det gick till, vill Söderqvist inte kommentera. Däremot försäkrar han att kommunikationen med hyresgästerna kommer att bli bättre.

– Jag räknar nog med att inom ett par veckor kommer vi att ha haft diskussioner med varje hyresgäst och de föreningar som finns.

Ser du någon ljusning för att det skulle kunna bli sänkta hyror i framtiden, de har ju riktat mycket kritik mot de höga hyrorna?

– Jag har noterat att det finns kritik när det gäller hyrorna. Det enda jag kan säga där är att vi kommer ha anledning att se över strukturen på hyresavtalen. Jag kan däremot inte yttra mig i fråga om vad som är marknadsmässigt eller inte när det gäller hyressättning.

Ska hyresgästerna känna lite hopp nu?

–  Ja, det anser jag absolut. Det här är en startpunkt på något nytt. Förhoppningsnvis leder det här till att de visioner många har haft kan realiseras nu i stället, säger Lars Söderqvist.

Boultbee har dessutom lämnat sina aktier helt, vilket innebär att man helt också förlorar sitt inflytande. Det är ännu oklart vem som kommer att ta över aktierna.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".