Självmordsattentatet i Stockholm

Hot om nya terrordåd i Sverige

Efter självmordsbombdådet i Stockholm i december hotar al-Qaida med nya terrordåd mot Sverige. I terrornätverkets tidning hyllas självmordbombaren som en martyr och Säpo tar hoten på allvar, skriver Svenska Dagbladet.

"Att han levde ett behagligt liv och hade fru och barn hindrade inte Taimour Abdulwahab från att hörsamma kallelsen till jihad (heligt krig)", skriver Inspire och fortsätter: "Han genomförde en martyroperation i Stockholm, Sverige, som skadade hela EU".

"Vi behöver fler som honom", lyder en bildtext.

Abdulwahab återkommer flera gånger i den över 60 sidor långa publikationen, som också bland annat rymmer basala uppgifter om hur man åstadkommer en explosion och vad delarna i en automatkarbin kallas.

Delvis var det väntat att tidningen skulle använda sig av Abdulwahab som verktyg, säger terrorexperten Magnus Ranstorp. Det är inte första gången som Sverige dyker upp i Inspire, tidigare har även Lars Vilks och Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson nämnts. Ett tecken på att Sverige blivit ett mer tänkbart land att rikta in sig på, anser Ranstorp.

– Helst vill extremisterna slå till mot Danmark, men den danska säkerhetspolisens offensiv avskräcker. Då blir Sverige mer intressant.

Att nämnas i de här sammanhangen är aldrig bra, säger han.

– Det är en viktig tidning med direkt koppling till al-Qaida på arabiska halvön. Vad som än dyker upp i tidningen är allvarligt.

Praktiskt information om hur man konstruerar sprängmedel hemma i mammas kök varvas med mer övergripande intervjuer med ledande ideologer och strateger. Syftet är som titeln antyder att inspirera och målgruppen är nyfikna i väst.

– Den ger direktiv och kan därmed ge individer med extremistisk läggning en skjuts på vägen. Ungdomar tycker det här är coolt, det är den ultimata formen av uppror mot det västerländska samhället, säger Magnus Ranstorp.

TT

Fakta: Självmordsdådet

Säpo misstänker att självmordsbombaren hade medhjälpare. Foto: Scanpix.

Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i centrala Stockholm lördagen den 11 december 2010.

Säpo rubricerar händelsen som terroristbrott. Utredarna tror att han var på väg mot en större folkmassa och att han av misstag utlöste sprängladdningen.

Strax före dådet skickade Abdulwahab ett hotmejl till Säpo och TT där han bland annat talade om att det var "dags att slå till".

Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.