Brott utomhus mot äldre med funktionshinder syns inte i statistiken. Kvinnan på bilden är inte kvinnan som hörs i inslaget. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Stockholms län

Äldre brottutsatta gömda i statistiken

Karin Falk är en av de stölddrabbade
1:56 min

Polisen tror att fler äldre människor med funktionshinder, än vad som syns i statistiken, utsätts för brott. Det beror på att stölder som begås mot den här gruppen utomhus inte går att särskilja i den brottsstatistik som finns.

Karin Falk är en av de drabbade. Hon blev bestulen när hon skulle kliva på ett tåg på Centralstationen:

– När jag kom fram till vagnen så mötte en mig och trängde in mig med släppte fram mig efter ett ögonblick. Jag svor till åt honom och gick in i vagnen och skulle ta reda på min plats, som jag inte kom ihåg, utan jag skulle ta fram biljetten. Men då var den borta och plånboken med kort, berättar, Karin Falk.

När någon lurar sig in hemma hos äldre människor och stjäl saker så finns en speciell kod som talar om att det är en äldre person med funktionsnedsättning som blivit bestulen.

Men hittills har inte motsvarande kod funnits när någon blir bestulen utomhus eller i till exempel en affär.

Det här är ett problem menar Lars-Owe Burlin vid Söderortspolisens åldringsgrupp:

– Om en tredjedel av brott som begås mot äldre faller bort i den snabba statistiken, då får vi ju inte möjligheter att dels ta hand om brottsoffer på rätt sätt och veta vilken kraft i motåtgärder ska vi från polismyndigheten sätta in, säger Burlin.

90 procent av brotten mot äldre görs av ligor menar Burlin; en i gänget lägger till exempel en karta över rullatorn och frågar om den äldre kan visa vägen och samtidigt stjäl en annan plånboken i korgen under kartan . Eller så letar man upp en äldre dam i en livsmedelsbutik, berättar Burlin och håller fram ttill exempel en färsk fisk och frågar henne om hennes bästa recept samtidigt som en kumpan tar plånboken i ficka eller i väskan.

Sådana här stölder utomhus har alltså tidigare inte synts i statistiken men sen årsskiftet finns nu nya koder berättar Lars Owe Burlin:

– Så jag tror att det här året kommer vi få en bättre bild av hur många brott det egentligen är som begås just mot äldre, säger Lars-Owe Burlin.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".