Ishockey

Höga böter för derbyskandalen

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd har dömt AIK och Djurgården till dryga böter för läktarbråken vid Stockholmsderbyt 22 december. AIK ska betala 200 000 kronor och Djurgården 125 000 kronor.

Matchen i Globen blev den stökigaste hittills. Domarna tvingades avbryta matchen efter att flera AIK-supportrar börjat bråka på läkataren. Avspärrningar bröts, rökbomber avfyrades och smällare sköts iväg.

Efter derbyt anmäldes 21 brott och polisen har 32 misstänkta gärningsmän.

Disciplinnämnden anser att händelsen är mycket allvarligt och till stor skada för sporten. "Händelserna saknar motstycke inom svensk ishockey", skriver nämnden i sitt beslut. Särskilt allvarligt var det att nätbarriärerna bröts och att sittplatspubliken tvingades lämna sina platser.

Därför tvingas nu AIK betala 200 000 kronor och Djurgården 125 000 kronor.

Klubbarna kunde ha dömts till maximalt 500 000 kronor. Ändå kom beskedet kom som en besvikelse för Djurgårdens ordförande Mats Larsson. Han säger till TT att böterna slår helt fel och att klubben nu får mindre pengar att lägga på säkerhetsarbetet.

AIK:s vd Peter Linder är inte heller nöjd med hur disciplinnämnden hanterat ärendet. Linder säger till kvällstidningarna att klubben ska undersöka möjligheterna till överklagan.

Helen Ling

helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista