Sverige

Skolor informeras om farlig laser

Skolelever ska få bättre kunskap om riskerna med laserpekare. Därför skickar Strålsäkerhetsmyndigheten och Arbetsmiljöverket ut ett informationsbrev till 4 000 skolor runt om i landet.

Som Radio Stockholm rapporterat tidigare har antalet anmälda attacker med starka lasrar femdubblats det senaste året. Främst drabbas poliser, piloter och fordonsförare.

Ofta tycks det vara ungdomar som genomför attackerna. I flera fall har barn som lekt med laserpekare fått bestående ögonskador, skriver de två myndigheterna i ett pressmeddelande.

"Ungdomar använder ibland starka lasrar för att skämta eller skrämma. Dessa personer behöver informeras om att de begår ett brott som, om de är över 15 år, kan ge böter eller i vissa fall fängelse".

I dag krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att få ha och använda starka lasrar på allmän plats och på skolområden.

"En lärare som misstänker att en elev har en stark laserpekare får, och bör, omhänderta laserpekaren och anmäla det till polisen", skriver Strålsäkerhetsmyndigheten och Arbetsmiljöverket.

Informationsbrevet har skickats till landets skolor med elever i årskurs 4-9 och till gymnasieskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista