Fotboll

AIK gick back nio miljoner

AIK Fotboll hade ett tufft år 2010, både fotbollsmässigt och ekonomiskt. När bolaget nu redovisar sitt bokslut för 2010 uppgår förlusten efter skatt till 9 miljoner kronor.

Främsta förklaringen till det negativa resultatet är att publiksnittet sjunkit från 17 436 till 11 925. Där har AIK tappat 10 miljoner kronor i intäkter jämfört med guldåret.

– Vi hade inte räknat med samma publiksnitt som 2009, men ändå betydligt högre än vad det landade på, säger Yderberg.

Annat som påverkat är att souvenirförsäljningen gick 1,3 miljoner kronor back, mindre pengar från svensk elitfotboll på grund av den skrala elfteplatsen i allsvenskan och ordningsstörningar som kostat en miljon kronor. Men även ökade spelarkostnader försämrade ekonomin.

– Vi lade mer pengar på sporten än vad vi planerat. Det var spelare som skulle ersättas med kort varsel, och då med sign-on-bonus, något som belastar resultatet direkt. Tyvärr behövde vi dumt nog satsa extra för att hålla oss kvar i allsvenskan och vi ville även lägga lite extra på Europacupspelet, det har drivit upp kostnaderna.

Några sådana satsningar är inte att räkna med i år.

– Med de förutsättningar vi har nu kommer vi att göra en förlust i driften även i år. Sedan siktar vi på att vara i balans 2012 och från 2013 och framåt gå plus, säger Annela Yderberg.

Moderbolagets egna kapital uppgår nu till drygt 2 miljoner kronor. En kontrollbalansräkning har upprättats då det egna kapitalet understiger 50 procent av registrerat aktiekapital.

Då AIK:s egna kapital är lågt och då bolaget räknar med att göra förlust även 2011 kan det bli tal om spelarförsäljningar i sommar eller under slutet av säsongen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista