Moderaterna vill underlätta bostadsombildningar

Flera bostadsrättsföreningar som försökt ombilda sina allmännyttiga hyresfastigheter till bostadsrätter har fått nej av Länsstyrelsen och Boverket. Men de kan återigen få chansen om det blir en borgerlig seger vid nästa kommunalval i Stockholm. Det menar oppositionsborgarrådet i Stockholm, Sten Nordin (m).

Det var under den borgergliga mandatperioden i Stockholm, från 1998 till 2002, som ombildningar började komma igång. Hyresgäster fick bilda bostadsrättsföreningar och köpa sina allmännyttiga hyreslägenheter. Men den rödgröna majoriteten i riksdagen beslutade om en så kallad stopplag för att försvåra ombildningarna. Lagen innebär att försäljningar av hyreslägenheter prövas av Länsstyrelsen och att beslutet sen kan överklagas till Boverket. Sen stopplagen infördes har ombildningarna blivit färre. Det finns nu exempelvis 78 ansökningar hos Länsstyrelsen, varav endast 19 har blivit godkända för ombildning. Men det blir annorlunda om moderaterna vinner nästa val, säger Sten Nordin. Och för föreningar som har fått avslag kan moderaterna tänka sig att påskynda processen med ny ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista