Nya regler för vattenskoter

Den 15 juli träder de nya reglerna för vattenskotrar i kraft, vattenskotrarna får då bara köras i allmän farled. Hur det blir i andra vatten är upp till länsstyrelsen att avgöra, men det blir klart först nästa år.

Sedan sensommaren 2002 har det varit fritt fram att åka vattenskoter i hela Sverige. En dom i Svea hovrätt satte då den gamla förordningen med totalförbud för vattenskoter ur spel. Men nu kommer en ny förordning. Från den 15 juli får vattenskoter bara köras i allmän farled och där länsstyrelsen gett tillstånd. Länsstyrelsens tillstånd kommer först nästa år,så enligt Leif Dufwa, länsaccessor och ansvarig för sjötrafikfrågor på länsstyrelsen i Stockholm, är reglerna för i år glasklara: vattenskotrar får enbart köras i allmän farled.

Kustbevakningen är av en lite annan uppfattning. Kjell Larsson är regionchef för Kustbevakningen region Ost och han tror inte att kustbevakning eller sjöpolis kommer att ingripa mot den som är på väg till eller från en allmän farled på vattenskoter.

Kustbevakningen har inte några särskilda resurser avsatta till övervakning i år, men kommer att hålla ögonen öppna. Till nästa sommar räknar Länsstyrelsen med att det ska vara fastslaget exakt var vattenskoter får köras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista