Järna

Svidande kritik mot behandlingshem i Järna

1:29 min

Socialstyrelsen riktar nu hård kritik mot behandlingshemmet Mikaelgården i Järna.

Vid en oanmäld inspektion i september förra året vittnade barn och unga på hemmet att de utsatts för våld och kränkande behandling.

Dessutom hade en i personalen kort dessförinnan dömts för narkotikabrott men blev trots det anställd på Mikaelgården.

Socialstyrelsens beslut efter inspektionen i höstas är ingen munter läsning för Mikaelsgårdens ledning. Det visar sig nämligen att behandlingen av de totalt 20 boende på behandlingshemmet - barn och unga mellan 7 och 17 år med sociala och emotionella störningar, lämnar mycket i övrigt att önska.

Särskilt allvarligt ser Socialstyrelsen på att det har slarvats med utdrag ur brottsregistret, vilket fick till följd att en person som dömts för narkotikabrott fick jobba med barn och unga på hemmet.

Behandlingen vid Mikaelgården bygger på frivillighet, men Socialstyrelsen konstaterar att verksamheten på flera punkter gått utöver vad lagen tillåter.

Tvångsmedel får inte förekomma, inte heller kollektiv bestraffning eller att till exempel beslagta någons mobiltelefon. Det är inte heller tillåtet att personalen använder våld för att få de boende att lyda, eller att utsätta barn och unga för kränkande behandling inför de andra,.

Såna saker ska ha skett enligt vittnesmål från de boende på Mikaelgården.

Nu kräver Socialstyrelsen en rad åtgärder och skärpning av rutinerna.

Dick Tibbling är verksamhetsansvarig på Mikaelgården.

Det ska ju givetvis inte förekomma, och får inte förekomma. Vi håller på att kartlägga nu här på Mikaelgården om såna saker har hänt i enskilda situationer, och vi gör allt nu för att det inte ska kunna vara på det viset, säger Dick Tibbling till Radio Stockholm.

Nu kräver Socialstyrelsen en rad åtgärder och skärpning av rutinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista