Sollentuna

Oenighet kring vägprojekt i Sollentuna

1:48 min

I Sollentuna är det oenighet mellan kommunen och villaägarna i Väsjö. Området ska byggas ut, och kommunen kräver att de som redan bor där ska vara med och betala upp till 400 000 kronor var för nya vägar. Men enligt Väsjö Tomtägarförening strider det mot ett avtal som föreningen har med kommunen.

Mikael Wiberg är ordförande i Väsjö Tomtägarförening och en av dem som drabbas.

-- 1973 där det framgår att kommunen har övertagit ansvaret för att bygga och underhålla vägarna i området. Men det vill man inte kännas vid i dag, säger Mikael Wiberg.

Ordförande i kommunstyrelsens plan och exploateringsutskott moderaten Thomas Ardenfors menar att grundprincipen i Sollentuna är att de som gynnas av förbättringar ska vara med och betala för de gator som är nödvändiga. Samtidigt menar han att de för en dialog med Väsjö Tomtägarförening. Men några avtal har kommunen inte brutit.

– Som kommun är vi måna om att avtalen processas genom våra tjänstemän och kommun jurister samt extern hjälp med juridisk kompetens. Men naturligtvis kan det bli en prövning kring det, säger Thomas Ardenfors.

Men det kommer dröja länge innan hela byggnadsprojektet är färdigt.

– Jag kan tänka mig att åtminstone jag har hunnit gå i pension. Om åtminstone 30 år kommer allt vara klart, säger Thomas Ardenfors.

Så de som bor i området nu ska betala för ett byggnadsprojekt som är klart om 30 år?

– Då säger vi att allt är klart om trettio år. Men det är en hel del som kommer bli klart innan dess.

Mikael Wiberg berättar hur byggnadsprojektet kommer påverka hans plånbok.

– Det innebär att jag blir tvungen att ta ett lån på ytterligare en halv miljon kronor. Kommunen erbjuder visserligen en ammorteringsplan, men det blir en förskräcklig massa pengar i månaden som utgifterna ökar med.

Samira Zayane

samira.zayane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista